SKŁADNIKI
(6 - 7 PORCJI)
- 350 ml bardzo mocnej kawy espresso
- 4 żółtka + 2 białka
- 25 ml likieru amaretto
- 100 g cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- 300 g podłużnych biszkoptów
- ok. 3 łyżek gorzkiego kakao
PRZYGOTOWANIE
- Jajka włożyć do zlewu i przelać gorącą wodą. Zaparzyć kawę i ostudzić. Oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka ubić z połową cukru pudru na puszysty i jasny krem (ok. 7 minut) - najlepiej początkowo ubijać na parze (w metalowej misce zawieszonej na garnku z parującą wodą), a gdy żółtka będą już ciepłe, odstawić z pary i dalej ubijać.
- Następnie stopniowo dodwać likier cały czas ubijając. Teraz dodawać porcjami (po 3 łyżki) mascarpone, ale już w krótszych odstępach czasu, cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty i jednolity.
- W oddzielnej misce ubić białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać resztę cukru pudru i ubijać aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Połączyć z kremem z żółtek i mascarpone delikatnie mieszając łyżką.
- Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie i układać w prostokątnym naczyniu np. żaroodpornym lub w pojedynczych naczynkach. Posypać cienką warstwą kakao. Wyłożyć połowę kremu i przykryć kolejną warstwą nasączonych biszkoptów. Znów oprószyć kakao. Posmarować resztą kremu, posypać kakao i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc.
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL