Ulubione Jedzenie

Pizza

  1. Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże i dobrze wymieszać.

  2. Następnie dodać olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszać.

  3. Zacząć stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiać ciasto aż powstnie jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiać).

  4. Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawić w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.

  5. Ciasto najpierw rognieść dłońmi na gruby placek, a następnie porozciać. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą należy ułożyć na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadzić placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)

  6. Na ciasto nałożyć sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).

  7. Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl