Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże i dobrze wymieszać.
Następnie dodać olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszać.
Zacząć stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiać ciasto aż powstnie jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiać).
Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawić w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.
Ciasto najpierw rognieść dłońmi na gruby placek, a następnie porozciać. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą należy ułożyć na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadzić placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)
Na ciasto nałożyć sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).
Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.